5 výhod grilování na kameni

20.03.2017

5 výhod grilování na kameni

Aby u nás člověk za letních večerů zavětřil typickou vůni grilovaných dobrot, nemusí být žádný svátek. Dokonce ani víkend. Už jsme si navykli připravovat na grilu i běžnou večeři. Je to totiž rychlovka, dobrota - a navíc skoro zdravá. Přečtěte si, proč ale grilovat zrovna na kameni.


1. Je to hračka

Žádné speciální vybavení není potřeba. Grilovací kámen pouze položíte na podstavec nad oheň nebo na gril na dřevěné uhlí. K nahřátí mu bude stačit 10 až 15 minut. Pak už můžete vesele opékat na co máte zrovna chuť.


2. Žampióny na plátky? Není problém!

Nic proti grilovací mřížce, ale zkuste na ní opéct třeba nakrájenou zeleninu. Nebo třeba vyklepnout vajíčko - a že by si s ním ten burger fakt rozuměl. Na kameni si s přehledem ugrilujete i bramboráky nebo lívance. Velkou výhodou grilovacích kamenů je prostě to, že vám do ohně nic nepropadne.


3. Maso zůstane krásně šťavnaté

Plátek masa, který položíte na rozžhavený kámen se okamžitě zatáhne a všechnu šťávu bude pěkně držet uvnitř. Na obracení však vždy používejte grilovací kleště, nikoliv vidličku. Ta by vás naopak o všechnu šťávu připravila. Další výhodou je, že kámen sálá teplo rovnoměrně po celém povrchu, takže i steak se vám bude opékat z každé strany stejně. Ne jen tam, kde zrovna šlehne plamen.


4. Grilování bez karcinogenů

Při grilování na roštu odkapává mastnota z masa a uzenin přímo do rozžhaveného uhlí. Látky, které vznikají při jejím spalování jsou karcinogenní a ve větším množství napomáhají rakovinnému bujení buněk. Díky tomu, že při grilování na kameni ke kontaktu tuku a uhlíků vůbec nedochází, je takové opékání mnohem zdravější.


5. Žádné ciráty s úklidem

Kdo by se chtěl po parádní grilovačce s kamarády ještě honit s úklidem. Zvlášť když to ti kamarádi nechají jen na vás. S grilovacím kamenem si každopádně nemusíte dělat kdovíjaké starosti. Stačí chvilku počkat, až trochu vychladne. Škrabkou odstraníte připečené zbytky a pak užs ho jen setřete vlhkým hadříkem.

NDQwZWUzO