S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče. Pokračujte stisknutím tlačítka OK.
OK
Staň se fanouškem Grilmena
 

AKTUALITY

arr3Zasíláme na Slovensko!Náš e-shop je nyní otevřen všem našim milým sousedům ze Slovenska! Nyní nakoupíte i v EURech.  ...

KONTAKTY

Grilmen s.r.o.
Pavla Hanuše 300
500 02 Hradec Králové
tel: +420 491 110 854
info(a)grilmen.cz
Mob1: +420 777 820 299
Mob2: +420 777 222 828

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Grilovací kameny

Grilovací kámen je povrchovou vyvřelinou a pochází z Itálie, přímo ze sopečné činnosti Vesuvu. Jde tedy skutečně o grilovací kámen lávový.

 

Díky jemnější struktuře a odlišnému složení odolává lávový kámen vysokým teplotám lépe než žula. S menší nadsázkou (protože každý kámen může prasknout) ho označujeme jako "grilovací kámen co nepraská". Pro grilování na kameni je lávový kámen skutečně tím nejlepším, co si můžete dopřát. Grilovací kámen u nás zakoupíte samostatně, nebo vsazený do kovové kazety s úchyty pro snadnou manipulaci.

 

Žulový grilovací kámen je hlubinnou vyvřelinou a riziko prasknutí je u něj mnohem větší. Proto jsme ho z naší stálé nabídky vyřadili a našim zákazníkům žulu nedoporučujeme.

 

Raději byste kámen kulatý nebo s jinými rozměry? Vyrobíme pro vás grilovací kámen na zakázku.



Cena 2 499 Kč (100 EUR)

skladem



Cena 1 999 Kč (80 EUR)

skladem

Doporučujeme: Grilovací kámen v kovové kazetě s úchyty

Našim zákazníkům doporučujeme zakoupit grilovací kámen vsazený do kovové kazety s úchyty. Kazeta plní dvě funkce: díky úchytům je možná snadná manipulace s kamenem i v průběhu grilování (při použití žáruvzdorných rukavic) a zároveň chrání grilovací kámen před poškozením (ulomením rohu, zlomením, apod.)

Údržba grilovacího kamene

Grilovací kámen se velmi snadno udržuje a čistí a to i v průběhu grilování. Na odstranění výpeků postačí kovová škrabka. Doporučujeme ještě za tepla škrabkou seškrábnout zbytky potravin a následně kámen setřít ubrouskem nebo čistým hadříkem. Po úplném vychladnutí kamene je možné kámen setřít ještě vlhkým hadrem a vysušit, nedoporučujeme použití saponátů.

Grilovací kámen a praskání

Na grilovacím kameni, zejména žulovém, se mohou v průběhu používání objevit drobné praskliny, které však nijak nebrání jeho standardnímu používání. Prasklinky jsou zpravidla velmi jemné, na vychladlém kameni je obvykle ani nenajdete, patrné jsou spíše na rozpáleném kameni. Jde o normální vlastnost kamenů, vytvořením prasklin se uvolní napětí v kameni a v žádném případě to neznamená, že se vám kámen postupně rozpadne. Praskliny nemají absolutně žádný vliv na možnost kámen používat, nebrání ani grilování ani nekomplikují jeho údržbu.

Lávové kameny na grilování - grilovací kámen co nepraská

Chcete-li minimalizovat riziko vzniku prasklin na kameni, preferujte nákup produktů s lávovým kamenem před produkty s žulovým kamenem. Lávový kámen pochází z povrchové vyvřeliny, která díky rychlému ochlazení vytváří jemnější strukturu a téměř neobsahuje křemenné složky. Lépe tak odolává vysokým teplotám, snáze se vypořádá s opakovaným zahříváním a ochlazováním. Oproti tomu žulové kameny jsou hlubinné vyvřeliny. Jejich ochlazování probíhalo mnohem pomaleji a mají tedy hrubší strukturu s obsahem křemene. Riziko vzniku prasklin je u žulových kamenů vyšší než u lávových kamenů.

Pokud se rozhodnete pro lávový kámen, buďte ostražití. Do České republiky je pravý lávový kámen dovážen v malém množství především z Itálie. Mnoho prodejců nabízí pod pojmem "lávový kámen" zpravidla žulu či diorit s vysvětlením, že jde rovněž o kámen vulkanického původu. To je sice pravda, ale jde o hlubinnou vyvřelinu, tedy nikoliv lávu = povrchovou vyvřelinu. Pokud je cena lávového kamene podezřele nízká, jde pravděpodobně o nesprávně pojmenovanou žulovou či dioritovou náhražku.

Také pro naše výrobky vám můžeme na základě vašeho požadavku opatřit běžný žulový kámen na grilování, který vám však může prasknout, přestože dodržíte správný postup roztápění ohně pod kamenem a po grilování zabráníte jeho prudkému ochlazení. Chcete-li, aby vám grilovací kámen dobře sloužil dlouhá léta, preferujte lávový kámen na grilování a to za stejnou cenu jako dáte za žulový kámen. Oba typy kamenů, žulový na přání a lávový standardně, nabízíme jako součást našich grilů Grilmen, Grilmen Top a Pečmen, takže si můžete podle vlastního uvážení sami vybrat ke svému grilu typ kamene, jaký vám více vyhovuje.

MDljYTg1