Úvod »Grily pro NÁROČNÉ» Profi nerez gril Jindra na sele | kýtu | krůtu | kuřata | gyros
Gril Jindra je určen hlavně pro grilování na rožni, přičemž rožněm otáčí elektromotor s převodovkou o příkonu 230 V, 50 Hz. Převodovka je pevnou součástí motoru. Grilovat ale můžete také na tzv. odkapovém pekáči a to hlavně zeleninu, ovoce, párky, klobásy, kuřecí stehna, křidélka, atd.
Součástí grilu je i tzv. špízovník, který umožňuje na rožeň nasadit celkem 8 dlouhých špízových jehel. Jehly mají čtvercový profil a v grilu se fixují do speciálních kotoučů nasazených na hlavní rožeň. Při každé otáčce hlavního rožně se zároveň každý ze špízů otočí o 90°, takže se špízy krásně rovnoměrně propečou ze všech stran, jak je vidět i na následujícím videu (špízovník v akci cca od poloviny).
Jedinečná konstrukce grilu se zadním topením neumožňuje odkapávání tuku přímo do topeniště. Díky tomu se tuk nepřepaluje a nedechází tak ke vzniku škodlivých karcinogenů.
V grilu můžete grilovat dvěma způsoby a to najednou – rožnění a grilování v pekáči, přičemž využíváte pečící, grilovací a udící vlastnosti grilu (před koncem grilování doporučujeme kouřovod grilu přivřít, čímž maso mírně zaudíte), dostanete tím kombinaci lehce uzeného a grilovaného masa. Jakmile máte rožněné maso opečené dostatečně na to, abyste jej mohli okrajovat, otevřete přední vanu a okrajovat můžete do předem nahřátého okrajovacího (servírovacího) pekáče. Pokud Vaši strávníci nebudou stačit rychlosti Vašeho grilování, můžete si ogrilované maso uložit v grilu na odkapový pekáč, kde toto maso nevychladne a nevyschne a můžete jej servírovat později.
Na odkapovém pekáči během grilování hlavního chodu na rožni pohodlně stihnete připravit přílohy případně další chody či předkrmy pro nedočkavé :-) Ugrilujete zde zeleninu, klobásy nebo třeba kuřecí křidélka.
Gril má tři polohy grilování, resp. tři vzdálenosti grilovaného masa od ohně a to:
1) poloha "kuře" - nejblíže k ohni, v grilu se protočí předmět o průměru cca. 20 cm
2) poloha "gyros" – střední vzdálenost od ohně a možnost protočit předmět o průměru cca. 30 cm
3) poloha "krůta" – největší vzdálenost od ohně, protočí předmět o průměru až cca. 40 cm
Maximální užitná délka grilování je při všech polohách cca 77 cm. Kuřata lze napíchnout i "kolmo na jehly" (viz obrázky výše) a grilovat je v poloze krůta. Tímto způsobem na rožeň dostanete i sedm kuřat.
Promyšlená konstrukce brání zbytečnému úniku tepla během grilování. Proto má oproti "otevřeným grilům" značně nižší spotřebu palivového dřeva. Např. pro ogrilování cca. 18 kg vepřového gyrosu spotřebujete cca. 3,5 kbelíku již naštípaného vyschlého tvrdého dřeva.
Díky své konstrukci si zároveň grilované maso zachová svou přirozenou chuť a šťavnatost.
Pro zajištění jednoduché manipulace je gril standardně dodáván s vozíkem, který je osazen 4 otočnými kolečky, z nichž 2 jsou vybavena brzdou.
Na čištění grilu je povoleno používat prostředky určené pro čištění nerezi, prostředky pro mytí nádobí, omývat ho tekoucí, případně tlakovou vodou, motor grilu však musí být dokonale chráněn proti vniknutí vody.
Máte zájem si gril Jindra nejprve "osahat"? Kontaktujte nás a my Vám zařídíme předvedení grilu přímo u výrobce, který Vám zároveň ochotně zodpoví veškeré Vaše dotazy.