AKTUALITY
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Níže nabízený grilovací kámen je povrchovou vyvřelinou a pochází z Itálie, přímo ze sopečné činnosti Vesuvu nebo Etny. Jde tedy skutečně o grilovací kámen lávový.
Díky jemnější struktuře a odlišnému složení odolává lávový kámen vysokým teplotám lépe než žula. S menší nadsázkou (protože každý kámen může prasknout) ho označujeme jako "grilovací kámen co nepraská". Pro grilování na kameni je lávový kámen skutečně tím nejlepším, co si můžete dopřát. Grilovací kámen u nás zakoupíte samostatně, nebo vsazený do kovové kazety s úchyty pro snadnou manipulaci.
Žulový grilovací kámen je hlubinnou vyvřelinou a riziko prasknutí je u něj mnohem větší. Proto jsme ho z naší stálé nabídky vyřadili a našim zákazníkům žulu nedoporučujeme.
Raději byste kámen kulatý nebo s jinými rozměry? Vyrobíme pro vás grilovací kámen na míru
Našim zákazníkům doporučujeme zakoupit grilovací kámen vsazený do kovové kazety s úchyty. Kazeta plní dvě funkce: díky úchytům je možná snadná manipulace s kamenem i v průběhu grilování (při použití žáruvzdorných rukavic) a zároveň chrání grilovací kámen před poškozením (ulomením rohu, zlomením, apod.)
Grilovací kámen se velmi snadno udržuje a čistí a to i v průběhu grilování. Na odstranění výpeků postačí kovová škrabka. Doporučujeme ještě za tepla škrabkou seškrábnout zbytky potravin a následně kámen setřít ubrouskem nebo čistým hadříkem. Po úplném vychladnutí kamene je možné kámen setřít ještě vlhkým hadrem a vysušit, nedoporučujeme použití saponátů.
Na grilovacím kameni, se mohou v průběhu používání objevit drobné praskliny, které však nijak nebrání jeho standardnímu používání. Prasklinky jsou zpravidla velmi jemné, na vychladlém kameni je obvykle ani nenajdete, patrné jsou spíše na rozpáleném kameni. Jde o normální vlastnost kamenů, vytvořením prasklin se uvolní napětí v kameni a v žádném případě to neznamená, že se vám kámen postupně rozpadne. Praskliny nemají absolutně žádný vliv na možnost kámen používat, nebrání ani grilování ani nekomplikují jeho údržbu.
Chcete-li minimalizovat riziko vzniku prasklin na kameni, preferujte nákup produktů s lávovým kamenem před produkty s žulovým kamenem. Lávový kámen pochází z povrchové vyvřeliny, která díky rychlému ochlazení vytváří jemnější strukturu a téměř neobsahuje křemenné složky. Lépe tak odolává vysokým teplotám, snáze se vypořádá s opakovaným zahříváním a ochlazováním. Oproti tomu žulové kameny jsou hlubinné vyvřeliny. Jejich ochlazování probíhalo mnohem pomaleji a mají tedy hrubší strukturu s obsahem křemene. Riziko vzniku prasklin je u žulových kamenů vyšší než u lávových kamenů.
Pokud se rozhodnete pro lávový kámen, buďte ostražití. Do České republiky je pravý lávový kámen dovážen v malém množství především z Itálie. Mnoho prodejců nabízí pod pojmem "lávový kámen" zpravidla žulu či diorit s vysvětlením, že jde rovněž o kámen vulkanického původu. To je sice pravda, ale jde o hlubinnou vyvřelinu, tedy nikoliv lávu = povrchovou vyvřelinu. Pokud je cena lávového kamene podezřele nízká, jde pravděpodobně o nesprávně pojmenovanou žulovou či dioritovou náhražku.
Chcete-li, aby vám grilovací kámen dobře sloužil dlouhá léta, preferujte lávový kámen na grilování. Lávový kámen standardně nabízíme jako součást všech našich grilů značky Grilmen.