Staň se fanouškem Grilmena
 

AKTUALITY

arr3Grilovat můžete i v karanténě!Do Česka nám vtrhnul koronavirus a opatření karantény postupně zavírají obchody a omezují náš život.... arr3Omezení platby dobírkou v hotovostiAKTUÁLNÍ INFORMACE K DOPRAVĚ A PLATBĚ, PLATÍ OD 18.3.2020 DO ODVOLÁNÍ V SOUVISLOSTI S OMEZENÍM... arr3Jak snadno vyčistit grilovací kámenNa našem blogu jsme vydali nový článek o tom, jak snadno a rychle vyčistíte svůj grilovací kámen.... arr3Špičkové grilovací nářadí BergHOFFRozšířili jsme sortiment o grilovací nářadí BergHOFF V nové kategorii Grilovací nářadí najdete sady... arr3Zasíláme na Slovensko!Náš e-shop je nyní otevřen všem našim milým sousedům ze Slovenska! Nyní nakoupíte i v...

KONTAKTY

Grilmen s.r.o.
Pavla Hanuše 300
500 02 Hradec Králové
tel: +420 494 141 877
info(a)grilmen.cz
Mob1: +420 777 222 828
Mob2: +420 777 820 299

ZBOŽÍ V AKCI

Vaše cena 1 299 Kč (53 EUR)
skladem
Vaše cena 2 099 Kč (85 EUR)
skladem
Vaše cena 5 777 Kč (234 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Vaše cena 139 Kč (6 EUR)
skladem
Vaše cena 6 599 Kč (267 EUR)
skladem
Vaše cena 139 Kč (6 EUR)
skladem



Jak vysoko by měl být kámen nad topeništěm?

Asi se nedá říci přesně, jaká výška je optimální. Je třeba zvolit takovou výšku, abyste měli dostatečný prostor pro přikládání a zároveň, abyste nemuseli dělat zbytečně velký oheň a spotřebovat hodně paliva. Záleží také na vašich preferencích a kde grilovací kámen používáte. Pokud máte gril s lávovým kamenem s vlastním topeništěm, budete volit spíše nižší výšku, abyste spotřeobovali méně dřeva (případně budete topit dřevěným uhlím nebo briketami, kde platí totéž). Pokud ale kámen používáte nad ohništěm a máte rádi praskání hořícího dřeva a větší plameny, budete mít raději kámen výše, abyste si při grilování užili i pěkný oheň.

Je dobré uvažovat o možnosti výšku během grilování měnit?

Změna výšky kamene nad ohněm během grilování by neměla být potřeba. Výška kamene nad ohništěm se ale může růnit v souvislosti s tím, jakým palivem budete topit. Topit můžete dřevem, dřevěným uhlím nebo grilovacími briketami. V případě topení dřevem volte spíše vyšší výšku (25-35 cm) a nižší pro topení uhlím nebo briketami (15-20 cm).

Pro dlouhou životnost grilovacího kamene není až tak zásadní jeho výška nad topeništěm, ale spíš mějte na paměti a vždy dodržujte tyto dvě hlavní zásady pro zachování dlouhé životnosti lávových kamenů.

1) Kámen nahřívejte vždy postupně, nevystavujte jej teplotním šokům. Připravte si palivo v topeništi, nad topeniště umístěte kámen a pak teprve zapalte oheň. Popřípadě vložte kámen nad oheň hned jak se začne rozhořívat. U plynu postupujte analogicky, nejprve zahřívejte kámen na nižší výkon a postupně přidávejte. Stejně tak při ukončení grilování je třeba nechat kámen přirozeně vychladnout nikdy jej neochlazujte rozpálený kámen např. studenou vodou.

2) Pod kamenem je třeba topit rovnoměrně pod celou jeho plochou. Pokud byste pod kamenem topili např. pouze pod jeho pravou stranou a levou byste nenahřívali, bude v kameni vznikat velké pnutí, které může vyústit až v prasknutí kamene.

Tlaky a pnutí budou sice v kameni vznikat i při rovnoměrném zahřívání a mohou se projevit vznikem drobných, spíše vlasových prasklin, kterými si kámen napětí uvolní, ale poté funguje dál s prasklinami dlouhá léta a za studena nejsou praskliny téměř viditelné a na funkci grilovacího kamene nemají vliv.

 

 

ZTQ0M2JlZ