S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

AKTUALITY

arr3Jak snadno vyčistit grilovací kámenNa našem blogu jsme vydali nový článek o tom, jak snadno a rychle vyčistíte svůj grilovací kámen.... arr3Zasíláme na Slovensko!Náš e-shop je nyní otevřen všem našim milým sousedům ze Slovenska! Nyní nakoupíte i v...

KONTAKTY

Grilmen s.r.o.
Kalendova 644
500 04 Hradec Králové
tel: +420 494 141 877
info(a)grilmen.cz
Mob1: +420 777 222 828
Mob2: +420 777 820 299

ZBOŽÍ V AKCI

Běžná cena 169 Kč (7 EUR)
Vaše cena 159 Kč (6 EUR)
skladem
Běžná cena 3 498 Kč (139 EUR)
Vaše cena 3 398 Kč (135 EUR)
skladem
Běžná cena 999 Kč (40 EUR)
Vaše cena 977 Kč (39 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Vaše cena 2 899 Kč (115 EUR)
skladem
Vaše cena 5 999 Kč (238 EUR)
skladem
Vaše cena 2 365 Kč (94 EUR)
není skladem



Jak vysoko by měl být kámen nad topeništěm?

Asi se nedá říci přesně, jaká výška je optimální. Je třeba zvolit takovou výšku, abyste měli dostatečný prostor pro přikládání a zároveň, abyste nemuseli dělat zbytečně velký oheň a spotřebovat hodně paliva. Záleží také na vašich preferencích a kde grilovací kámen používáte. Pokud máte gril s lávovým kamenem s vlastním topeništěm, budete volit spíše nižší výšku, abyste spotřeobovali méně dřeva (případně budete topit dřevěným uhlím nebo briketami, kde platí totéž). Pokud ale kámen používáte nad ohništěm a máte rádi praskání hořícího dřeva a větší plameny, budete mít raději kámen výše, abyste si při grilování užili i pěkný oheň.

Je dobré uvažovat o možnosti výšku během grilování měnit?

Změna výšky kamene nad ohněm během grilování by neměla být potřeba. Výška kamene nad ohništěm se ale může různit v souvislosti s tím, jakým palivem budete topit. Topit můžete dřevem, dřevěným uhlím nebo grilovacími briketami. V případě topení dřevem volte spíše vyšší výšku (25-35 cm) a nižší pro topení uhlím nebo briketami (15-20 cm).

Pro dlouhou životnost grilovacího kamene není až tak zásadní jeho výška nad topeništěm, ale spíš mějte na paměti a vždy dodržujte tyto dvě hlavní zásady pro zachování dlouhé životnosti lávových kamenů.

1) Kámen nahřívejte vždy postupně, nevystavujte jej teplotním šokům. Připravte si palivo v topeništi, nad topeniště umístěte kámen a pak teprve zapalte oheň. Popřípadě vložte kámen nad oheň hned jak se začne rozhořívat. U plynu postupujte analogicky, nejprve zahřívejte kámen na nižší výkon a postupně přidávejte. Stejně tak při ukončení grilování je třeba nechat kámen přirozeně vychladnout nikdy jej neochlazujte rozpálený kámen např. studenou vodou.

2) Pod kamenem je třeba topit rovnoměrně pod celou jeho plochou. Pokud byste pod kamenem topili např. pouze pod jeho pravou stranou a levou byste nenahřívali, bude v kameni vznikat velké pnutí, které může vyústit až v prasknutí kamene.

Tlaky a pnutí budou sice v kameni vznikat i při rovnoměrném zahřívání a mohou se projevit vznikem drobných, spíše vlasových prasklin, kterými si kámen napětí uvolní, ale poté funguje dál s prasklinami dlouhá léta a za studena nejsou praskliny téměř viditelné a na funkci grilovacího kamene nemají vliv.

 

 

MzhkMmY2YW