AKTUALITY
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Asi se nedá říci přesně, jaká výška je optimální. Je třeba zvolit takovou výšku, abyste měli dostatečný prostor pro přikládání a zároveň, abyste nemuseli dělat zbytečně velký oheň a spotřebovat hodně paliva. Záleží také na vašich preferencích a kde grilovací kámen používáte. Pokud máte gril na dřevo s lávovým kamenem s vlastním topeništěm, budete volit spíše nižší výšku, abyste spotřeobovali méně dřeva (případně budete topit dřevěným uhlím nebo briketami, kde platí totéž). Pokud ale kámen používáte nad ohništěm a máte rádi praskání hořícího dřeva a větší plameny, budete mít raději kámen výše, abyste si při grilování užili i pěkný oheň.
Změna výšky kamene nad ohněm během grilování by neměla být potřeba. Výška kamene nad ohništěm se ale může různit v souvislosti s tím, jakým palivem budete topit. Topit můžete dřevem, dřevěným uhlím nebo grilovacími briketami. V případě topení dřevem volte spíše vyšší výšku (25-35 cm) a nižší pro topení uhlím nebo briketami (15-20 cm).
Pro dlouhou životnost grilovacího kamene není až tak zásadní jeho výška nad topeništěm, ale spíš mějte na paměti a vždy dodržujte tyto dvě hlavní zásady pro zachování dlouhé životnosti lávových kamenů.
1) Kámen nahřívejte vždy postupně, nevystavujte jej teplotním šokům. Připravte si palivo v topeništi, nad topeniště umístěte kámen a pak teprve zapalte oheň. Popřípadě vložte kámen nad oheň hned jak se začne rozhořívat. U plynu postupujte analogicky, nejprve zahřívejte kámen na nižší výkon a postupně přidávejte. Stejně tak při ukončení grilování je třeba nechat kámen přirozeně vychladnout nikdy jej neochlazujte rozpálený kámen např. studenou vodou.
2) Pod kamenem je třeba topit rovnoměrně pod celou jeho plochou. Pokud byste pod kamenem topili např. pouze pod jeho pravou stranou a levou byste nenahřívali, bude v kameni vznikat velké pnutí, které může vyústit až v prasknutí kamene.
Tlaky a pnutí budou sice v kameni vznikat i při rovnoměrném zahřívání a mohou se projevit vznikem drobných, spíše vlasových prasklin, kterými si kámen napětí uvolní, ale poté funguje dál s prasklinami dlouhá léta a za studena nejsou praskliny téměř viditelné a na funkci grilovacího kamene nemají vliv.