AKTUALITY
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Odpovídáme na rovinu: Ano, prasknout může jakýkoliv grilovací kámen a to i lávový. Pokud jste se někde jinde dočetli, že lávový grilovací kámen nikdy nepraskne, jedná se o mylnou či zavádějící informaci.
Je třeba si uvědomit, že grilovací kameny jsou vyráběny z přírodního kamene, kdy každý kus je originál a má jedinečné složení a vnitřní strukturu. Nikdy se proto nedá zaručit ani garantovat, jak se bude kámen při nárazovém zahřívání a chladnutí chovat.
Obecně se dá říci, že některé druhy kamenů jsou pro účely grilování vhodnějsí, zatímco jiné naopak méně vhodné. Za rozhodující faktor se dá považovat obsah křemičitých součástí kamene. Křemen totiž nemá potřebnou tepelnou roztažnost a proto materiály, jako např. žula, které obsahují hodně křemene, mají tendenci praskat mnohem větší než kameny, které mají křemenných složek zastoupených ve své struktuře minimálně, jako právě námi nabízený lávový kámen Pietra Lavica z Itálie.
Přesto nelze nikdy vyloučit riziko, že grilovací kámen praskne, a to i lávový. Je celkem obvyklé, že vlivem vznikajícího pnutí v kameni vlivem nahřívání a ochlazování se na lávovém kameni vytvoří prasklinka či trhlinka od kraje směrem do jeho středu. Může se to stát klidně již při prvním nebo druhém grilování. Vytvořením praskliny si však kámen napětí uvolní a obvykle již dál nepracuje, prasklina se dál nerozšiřuje, není nijak na závadu a kámen dál slouží na grilování dlouhá léta.
Na druhé straně třeba zmiňovaná žula je na tom s tepelnou roztažností mnohem hůře a často praskne zcela (rozpadne se na dva čí více kusů) již v první grilovací sezóně. To se u lávových kamenů nestává a pokud ano, je to zcela výjimečný jev.
Pokud chcete docílit co nejdelší životnosti lávového grilovacího kamene, dodržujte následující dvě zásady:
1) Kámen nahřívejte vždy postupně, nevystavujte jej teplotním šokům. Připravte si palivo v topeništi, nad topeniště umístěte kámen a pak teprve zapalte oheň. Popřípadě vložte kámen nad oheň hned jak se začne rozhořívat. U plynu postupujte analogicky, nejprve zahřívejte kámen na nižší výkon a postupně přidávejte. Stejně tak při ukončení grilování je třeba nechat kámen přirozeně vychladnout nikdy jej neochlazujte rozpálený kámen např. studenou vodou.
2) Pod kamenem je třeba topit rovnoměrně pod celou jeho plochou. Pokud byste pod kamenem topili např. pouze pod jeho pravou stranou a levou byste nenahřívali, bude v kameni vznikat velké pnutí, které může vyústit až v prasknutí kamene. Tlaky a pnutí budou sice v kameni vznikat i při rovnoměrném zahřívání a mohou se projevit vznikem drobných, spíše vlasových prasklin, kterými si kámen napětí uvolní, ale poté funguje dál s prasklinami dlouhá léta a za studena nejsou praskliny téměř viditelné a na funkci grilovacího kamene nemají vliv.