AKTUALITY
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Rozdíl mezi žulovým a lávovým kamenem je především v odolnosti vůči nárazovému zahřívání a ochlazování.
Žula je hlubinná vyvřelina s vyšším obsahem křemenných složek, které mají nízkou teplotní roztažnost a proto způsobují i časté praskání těchto kamenů. Lávový kámen je povrchová vyvřelina (těží se v sopečných oblastech Itálie) a neobsahuje právě tyto křemenné složky, takže mnohem lépe odolává vysokým teplotám. Přesto riziko, že kámen praskne, se nedá vyloučit ani u lávového kamene, ale je mnohem menší. Spíše je pravděpodobné, že se na lávovém kameni v průběhu času vyskytnou malé vlasové prasklinky, kterými si kámen uvolňuje napětí a které nijak nebrání jeho dalšímu používání.
Takže pokud bychom to shrnuli, mnohem vhodnější na grilování je lávový kámen (žulové už ani nenabízíme), protože je odolnější, a měl by vydržet sloužit ke spokojenému grilování mnohem déle.
Zásadní rozdíl mezi žulou a lávou je v jejich rozdílném chování při opakovaném zahřívání a ochlazování, jak bylo popsáno výše.
Rozdíl v chuti masa při grilování na žulovém nebo lávovém kameni nebude žádný.