S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Jak vyčistit grilovací kámen?

18.11.2019

Jak vyčistit grilovací kámen?

Chcete vědět, jak nejlépe vyčistit váš kámen po grilování? Vše potřebné se dozvíte v tomto článku.

Po každém grilování na kameni nastává pro všechny grilmeny a grilmenky nemilá povinnost. Tou je čištění grilovacího kamene a jeho příprava pro další grilování. Naštěstí v případě grilování na kameni je údržba a čištění povrchu kamene v průběhu i po ukončení grilování velmi snadnou záležitostí. Nabízíme vám zde k dispozici osvědčený postup, který při čištění grilovacího kamene sami používáme. Postupů, jak docílit vyčištění kamene naleznete jistě více, tento je prověřen vlastní zkušeností a využívá nezávadných prostředků, které jsou snadno a levně dostupné nebo je už máte doma.

Co budete potřebovat na vyčištění kamene:

  • špachtli (případně škrabku nebo pevnou obracečku z vaší sady grilovacího nářadí)
  • drátěnku nebo houbičku
  • jedlou sodu
  • papírové utěrky nebo hadřík
  • rychlovarnou konvici s horkou vodou

Pokud vám některá z věcí doma chybí, mrkněte se na naše zbrusu nově sestavené sady na čištění grilovacích kamenů.

Vyčištění kamene před prvním použitím

Před prvním použitím omyjte grilovací kámen horkou vodou. Můžete klidně použít vařící přímo z rychlovarné konvice, kámen vydrží při nahřívání ohněm mnohem vyšší teploty. Nepoužívejte žádné saponáty a chemické prostředky na mytí, postačí horká voda, houbička nebo hadřík, případně můžete použít jedlou sodu zmíněnou dále nebo ekologické mycí prostředky. Před započetím samotného nahřívání kamene a grilování by měl být kámen suchý.

Čištění grilovacího kamene v průběhu a po skončení grilování

Grilovací kámen se velmi snadno udržuje a čistí a to i v průběhu grilování. Na odstranění výpeků stačí kovová nebo dřevěná škrabka, ideálním nástrojem se osvědčila špachtle nebo kvalitní celonerezová obracečka ze sady grilovacího náčiní. V průběhu grilování doporučujeme ještě za tepla seškrábnout zbytky potravin a následně kámen setřít papírovou utěrkou nebo čistým hadříkem. Poté je kámen připraven na další kolo grilování.

Po skončení grilování po úplném vychladnutí doporučujeme kámen omýt do čista horkou (vařící) vodou v kombinaci s jedlou sodou – nejprve smočte kámen horkou vodou, poté posypejte lehce namočený kámen sodou (jedlá soda skvěle odmašťuje, přitom je nezávadná a zdraví dokonce prospěšná). Jedlou sodu rozetřete a případné hrubší nečistoty dočistěte drátěnkou nebo hrubou stranou houbičky, poté propláchněte kámen znovu horkou vodou a přesvědčte se, že je již dokonale čistý, případně postup opakujte. Nakonec doporučujeme otřít kámen papírovou utěrkou nebo hadříkem.

Zde si můžete prohlédnout a objednat naše speciální sady na vyčištění grilovacího kamene, s jejichž pomocí se pro vás čištění grilovacího kamene stane hračkou. Sada na čištění grilovacího kamene může být také milým malým dárkem nebo pozorností pro každého milovníka grilování na kameni.

ZjVjZm